Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Review: Χούλιγκανς - Κάτω τα Χέρια από τα Νιάτα (1983 - Video)

Η φράση που έγραψε ιστορία:
"Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ SEX PISTOLS. ΓΚΕΓΚΕ;"
Η τηλεόραση έχει σκουπίδια...
Ο κινηματογράφος είναι ακριβός και έχει σκούπίδια (συνήθως)
Τι καλύτερο λοιπόν από μια βιντεοταινία.
Καλή διασκέδασημε τους Χούλιγκανς!!!



Υπόθεση:
Ο Γιώργος μόλις τελείωσε το λύκειο έγινε μέλος μιας συμμορίας χούλιγκανς. Μια μέρα, μετά από μια συμπλοκή με οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, ο Γιώργος θα τραυματιστεί και θα μείνει ανάπηρος. Ο πατέρας του, θεωρώντας υπεύθυνη τη συμμορία, αποφασίζει να δράσει ώστε να ξεσκεπάσει όσους κρύβονται πίσω από τη συμμορία.

Αξιολόγηση
7.86/107.86/107.86/107.86/107.86/107.86/107.86/107.86/10   (7.86/10)   www.cine.gr
3.00        (3.00/5)    90lepta.com


Ηθοποιοί:
Αγης Γυφτόπουλος ....Γιώργος
Γιωργος Πετροχειλος ....Μίχος
Κατιανα Μπαλανικα ....Ήρα
Πετρος Ζαρκαδης ....Σάββας
Γιωργος Σισκος ....Γιώργος Σταύρου
Θανος Μαρτινος ....Μάρκος Αντωνίου
Κωστας Τσακωνας ....ο νονός του Γιώργου
Στηβ Ντουζος ....Άρης (αυτιάς)
Γιαννης Μπεζος ....Χάρης
Γιωργος Μυλωνας ....ιερέας
Νικος Τσαχιριδης ....Νώντας
Λιάνα Θάνου ....Αγνή
Λευτερης Ελευθεριαδης 
Αποστολος Σουγκλακος

Συντελεστές:
Πολυδευκης Κυρλιδης Κινηματογραφιστής
Γιωργος Κατσαρος Συνθέτης
Γιαννης Τσιτσοπουλος Μοντάζ
Γκρεκα Φιλμ Παραγωγός
Μιχαλης Λεφακης Παραγωγός
Ντινος Ψαρελης Καλλιτεχνικός Διευθυντής ....χορογραφια
Τασος Καρανικας Καλλιτεχνικός Διευθυντής ....ντεκορ
Θοδωρος Κωνσταντοπουλος Βοηθός Σκηνοθέτη
Εφη Κωνσταντα Μακιγιάζ
Παντελης Φιλιππιδης Διευθυντής Παραγωγής
Θανασης Γεωργιαδης Διευθυντής Ήχου
Κωστας Καραγιαννης Σκηνοθετης
Γιωργος Μυλωνας Σεναριογράφος

Κριτική από το cine.gr:
http://www.cine.gr/ArticleImages/5663_9.jpgΟι Χούλιγκανς (Κάτω τα Χέρια Από τα Νιάτα, 1983) του Κώστα Καραγιάννη. Είσαι αριστούχος απόφοιτος λυκείου αλλά σου τη σπάει η κοινωνία/η οικογένεια/ο αριστοκρατικός περίγυρος/οι προσδοκίες των άλλων/η ψευτογκλαμουριά; Άδικα απελπίζεσαι. Φόρεσε τα ρούχα της μάνας σου, σόκαρε όλους τους παρευρισκόμενους στο πάρτι αποφοίτησης που έχει διοργανώσει ο πατέρας σου και ξαμολήσου στους δρόμους της Αθήνας ως απελπισμένη drag queen βγαλμένη από ταινία του John Waters. Όλο και κάποια συμμορία θα βρεθεί να σε περισυλλέξει, να σε ντύσει, να σε θρέψει και να σε μυήσει στις ποδοσφαιρικές συνήθειες της τρούμπας. Έλα λοιπόν να μάθεις πως είν’ η ζωή και όλα τα ωραία μέχρι να μείνεις παράλυτος από το ξύλο. Τι και αν είσαι Γαύρος, Χανούμι ή Βάζελος; Δεν έχει σημασία. Στο τέλος θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν είσαι παρά ένα πιόνι στα σχέδια μιας σκοτεινής Ναζιστικής οργάνωσης, της οποίας το κουβάρι θα τρέχει να ξεμπλέξει ο θείος Τσάκωνας.. Και όταν ξυπνήσεις από αυτό τον εφιάλτη του ΑΜΑΝ Teleshopping, θυμήσου ότι βρίσκεσαι στην αλησμόνητη δεκαετία του ’80, όπου ο Μπέζος κυκλοφορεί με κασκόλ της ΑΕΚ, ο Στηβ ο Ντούζος έχει προλάβει να μαθητέψει σε δύο Ροδοτσαντοκοπάνες, ο Σουγκλάκος εξακολουθεί να δέρνεται με τον Μαύρο Πάνθηρα στα ρινγκ και ο Κώστας Καραγιάννης γυρίζει τη Μανούλα, το Μανούλι, τον Παίδαρο και τον Παπασούζα Φαντομά.

ΤΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΣΕΣ: Θυμήσου ακόμη πως είναι η δεκαετία όπου το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει εξοριστεί απότομα από την εποχή της αθωότητας. Θυμήσου το χρονικό εκείνης της τόσο ηλιόλουστης, τόσο μαύρης Κυριακής. Είναι 8 Φεβρουαρίου του 1981, ώρα 16:58, όταν το ρολόι στο γήπεδο Καραϊσκάκη σταματά. Το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ μόλις έχει λήξει και οι ερυθρόλευκοι οπαδοί παραληρούν για το θριαμβευτικό 6-0 της ομάδας του Γαλάκου, του Κουσουλάκη, του Κυράστα, του Ορφανού. Σύσσωμη η θύρα 7 του γηπέδου σπεύδει προς την έξοδο με κατεύθυνση τη θύρα 1 για να προλάβει την έξοδο των παικτών, ένα αυτόγραφο, μια φωτογραφία, ένα «ευχαριστώ» για τη χαρά και την υπερηφάνεια που τους χάρισαν. Τρέχουν. Κάποιος γλιστράει σε ένα αφρολέξ, σπρώχνει, πέφτει επάνω στους μπροστινούς. Ντόμινο. Η μοίρα βρίσκει τη χειρότερη στιγμή να θέσει σε εφαρμογή τη θεωρία του Χάους - το κανονικό και το τυχαίο, το προβλέψιμο και το απρόβλεπτο ζευγαρώνουν εν μέσω συνοδείας κραυγών και ουρλιαχτών τρόμου: Η 7η είναι η μοναδική θύρα που οδηγεί στην έξοδο μέσω μιας σκοτεινής στοάς (φωτο), η σιδερένια καγκελόπορτα είναι μισάνοιχτη, οι πίσω δεν μπορούν να δουν τι διαδραματίζεται μπροστά της. Σπρώχνουν και αυτοί, καταπλακώνουν και καταπλακώνονται, πρόσωπα στριμώχνονται επάνω στα κάγκελα, ασφυκτιούν. Στις 17:03 αστυνομικοί και οπαδοί από άλλες θύρες ξεριζώνουν ένα τουρνικέ και ξεκινά ο απεγκλωβισμός. Νεκροί και τραυματίες μεταφέρονται από 13 ασθενοφόρα και περιπολικά στο Τζάνειο, όπου επικρατεί το αδιαχώρητο. Στις 17:50 η τηλεόραση διακόπτει το πρόγραμμά της κάνοντας έκκληση για αιμοδότες καθώς και για γιατρούς ώστε να ενισχυθεί το έργο των εφημερευόντων. Στις 18:30 το Κέντρο Άμεσης Δράσης καλεί τους αστυνομικούς να σπεύσουν στα νοσοκομεία για αιμοδοσία, ενώ για τον ίδιο λόγο καταφθάνουν στο Τζάνειο παράγοντες του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ, του Παναθηναϊκού. Οι συγγενείς καλούνται να βοηθήσουν στην αναγνώριση των πτωμάτων που βρίσκονται αραδιασμένα στο πάτωμα του νεκροτομείου (φωτο) την ώρα που γιατροί και νοσοκόμες με ματωμένες μπλούζες φωνάζουν ονόματα τραυματιών στους διαδρόμους. Στις 20:00 ανακοινώνονται τα τρία πρώτα ονόματα θυμάτων, ενώ μισή ώρα αργότερα καταφθάνει και ο πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Ραδιόφωνο και τηλεόραση μεταδίδουν μόνο πένθιμη μουσική, ενώ κατά τις 9 το βράδυ 400 άτομα προσπαθούν να εισβάλουν στο γήπεδο Καραϊσκάκη προς αναζήτηση των αρχών ασφαλείας. Η οργή και το πένθος που σκόρπισε η αιφνίδια τραγωδία σε 21 οικογένειες δεν θα σβήσει ποτέ: Τα περισσότερα ήταν ακόμη παιδιά -άγουροι έφηβοι, εικοσάρηδες και ένα πιτσιρίκι 14 ετών- που έγιναν άθελά τους μέσα σε μερικά λεπτά τα παιδιά ενός ολόκληρου έθνους... 3 Ιουλίου 2006, 22:00. Η απόδοση ευθυνών ακόμη εκκρεμεί.

Βρεττός Λιάπης (Αφιερωμα : ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, μέρος 3ο)

Διάρκεια: 106'
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Ελληνικά