Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Review: Ο Δράκουλας των Εξαρχείων (1983-Video)

http://www.tzimakos.gr/tainies/dracula/dracvhscover.jpgΈχετε δει ποτέ ΟΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ αριστούργημα. Αν όχι ε τότε να η ευκαιρία. Ο Νίκος Ζερβός και ο Τζίμης Πανούσης ένωσαν τις δυνάμεις τους και το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη καταστροφή της λογικής. Ένα σουρεαλιστικό αριστούργημα 87 λεπτών που καθηλώνει!


Καλό κουράγιο σε όσους τη δουν. Θα το κάνουν έτσι κι αλλιώς έστω και μία φορά μέχρι να φύγουν από αυτόν τον μάταιο κόσμο...

Ίσως η πιο ροκ ταινία παγκοσμίως!!!



http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/thumb/7/7c/Drakoulas_ton_Eksarxeion1.jpg/250px-Drakoulas_ton_Eksarxeion1.jpgΥπόθεση:
Ο τρελός ορθοπεδικός από τα Καρπάθια Βίκτωρ Παπαδόπουλος έχει εγκατασταθεί στα Εξάρχεια μαζί με την κόρη του και τους δύο βοηθούς του. Για να κερδίσει χρήματα κλέβει μέλη από νεκρούς μουσικούς με σκοπό να τους ξαναφέρει στη ζωή και να δημιουργήσει το καλύτερο ροκ συγκρότημα, τις Μουσικές Ταξιαρχίες με αρχηγό τον Τζίμη Πανούση. Όμως οι νεκροί, με αρχηγό το Χαμένο Ανθυπολοχαγό της Αλβανίας επαναστατούν για τις επιδρομές του στα νεκροταφεία και επιτίθενται στο σπίτι του.  




Αξιολόγηση:
8.03/108.03/108.03/108.03/108.03/108.03/108.03/108.03/108.03/10   (8.03/10)   www.cine.gr
2.38        (2.38/5)   90lepta.gr



Ηθοποιοί:
Κωνσταντινος Τζουμας ....Βίκτωρ Παπαδόπουλος
Ισαβελλα Μαυρακη ....Ιουλιέτα
Αντωνης Καφετζοπουλος 
Τζονι Βαβουρας ....Αφροδίτη
Δημητρης Πουλικακος ....αστυνομικός
Μαρια Τσακαλιδου 
Τζίμης Πανούσης ....το τέρας
Βαγγελης Κοτρωνης ....Κοτρώνης
Νικολας Ασιμος 
Σπυρος Μπουρναζος 
Θεκλα Τσελεπη 
Λιλη Πανουση 
Σακης Μπουλας

Τραγούδι: Δημήτρης Πουλικάκος (διασκευή «Υπάρχω»)
Εμφανίζονται οι «Μουσικές Ταξιαρχίες»
http://www.audiovisual.gr/Image.ashx?fid=31502&w=463&q=80&h=300

Συντελεστές:

Σπυρος Νουνεσης Κινηματογραφιστής
Τζιμης Πανουσης Συνθέτης
Αντωνης Τεμπος Μοντάζ
Allagi Film Παραγωγός
Μαρια Μιχαηλιδου Καλλιτεχνικός Διευθυντής ....ντεκορ
Μπαμπης Δημολιατης Καλλιτεχνικός Διευθυντής ....ντεκορ
Βαγγελης Κοτρωνης Βοηθός Σκηνοθέτη
Τζιμης Πανουσης Βοηθός Σκηνοθέτη
Παναγιωτης Κεκας Βοηθός Σκηνοθέτη
Δημητρης Παλαιολογος Μακιγιάζ
Αχιλλεας Χαριτος Μακιγιάζ
Νικος Ζερβος Διευθυντής Παραγωγής
Τζιμης Πανουσης Διευθυντής Παραγωγής
Αιμιλιος Μιχαηλιδης Διευθυντής Παραγωγής
Πανος Πανουσοπουλος Διευθυντής Ήχου
Νικος Ζερβος Σκηνοθετης
Βαγγελης Κοτρωνης Σεναριογράφος
Τζιμης Πανουσης Σεναριογράφος
Λιλη Πανουση Σεναριογράφος
Νίκος Ζερβός Σεναριογράφος


Review:
Επειδή ο φίλτατος cinάδελφος δεν συμμορφώθηκε στις ευγενικές πιέσεις που του άσκησα για να ασχοληθεί με τον cult ελληνικό κινηματογράφο, δεδομένου ότι το CineΕλληνικόν είναι σοβαρή (;) στήλη, η οποία ασχολείται με υποθέσεις επιπέδου Φακελος Πολκ (μου πάνε τα γουνάκια;), αποφάσισα να προβώ σε κατάληψη της στήλης του Πρωϊμάκη και να τον απαλλάξω από τα καθήκοντά του, ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα των οπαδών του Ζερβού και λοιπών νεκροφιλικών δυνάμεων για παρουσίαση του συνόλου της φιλμογραφίας του. Venceremos!


http://2.bp.blogspot.com/-bpzMAkGxWSk/TboFLkujtPI/AAAAAAAACUQ/QSjFHmCCgbk/s1600/O_Drakoulas_ton_Exarheion_photo2.jpg
Location
Βρισκόμαστε στα καταραμένα χρόνια της δεκαετίας του 1980 και, συγκεκριμένα, στο κολασμένο 1983. Στο εφιαλτικό τοπίο των, ξεχασμένων από το Θεό, αλλά διωκόμενων από τον κυνηγό βρικολάκων Δροσογιάννη, Εξαρχείων, ανάμεσα σε φρικιά και διάφορες οντότητες που τρέφονται μόνο με ωμά σουβλάκια, καταφθάνει ένας μαύρος ταξιδιώτης. Η αριστοκρατική μορφή που θα μετοικήσει σε ένα από τα γοτθικά κτίρια της πλατείας, έχει μόλις αφιχθεί από την οροσειρά των Καρπαθίων. Πρόκειται για τον Βίκτορα Παπαδόπουλο, έναν σατανικό επιστήμονα με εκλεπτυσμένες διατροφικές συνήθειες που θεωρεί ότι η απόλαυση του ύπνου κορυφώνεται, αν αντί για κρεβάτι χρησιμοποιείται φέρετρο. Ο Παπαδόπουλος έχει ειδικευτεί σε θέματα μουσικοβιοτεχνολογίας και έχει έλθει στην Ελλάδα προκειμένου να επιδοθεί σε πειράματα που θα εξυγιάνουν την μουσική παραγωγή. Το φιλόδοξο, όσο και αποτρόπαιο, σχέδιό του είναι να χρησιμοποιήσει μέλη φημισμένων νεκρών μουσικών και, συρράπτοντάς τα, να δημιουργήσει τις τέλειες μουσικές οντότητες, το ιδανικό group. Από το σώμα του Μάνου Χατζιδάκι, τα δάχτυλα του Τζίμι Χέντριξ και λοιπά μέλη, κατασκευάζεται ένα γκρουπ, με αρχηγό τον… Τζίμη Πανούση. Είναι οι Μουσικές Ταξιαρχίες, η τότε μπάντα του Τζίμη, με αλησμόνητα σουξέ («…Disco,disco,disco τσουτσούυυνι…») . Τα ζόμπι απελευθερώνονται και διοργανώνουν μία συναυλία που θυμίζει συνδικαλισμένα στελέχη από το Thriller του Michael Jackson!

Για να δούμε, για να δούμε…
Ο ρόλος για τον οποίο ο Κωνσταντίνος Τζούμας περιλαμβάνεται σε διεθνή λεξικά κάτω από το λήμμα Δράκουλας, μαζί με διάσημους συναδέλφους του, όπως ο Κρίστοφερ Λι και ο Μπέλα Λουγκόζι, από το στυλ των οποίων δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, είναι ένα υβρίδιο Δόκτορος Φρανκενστάιν και Κόμη Δράκουλα («Από τα Καρπάθια, στα Εξάρχεια… Quelle decadence!…»). Αλλά και η ίδια η ταινία είναι ένα υβρίδιο παρωδίας τρόμου, πολιτικοκοινωνικής σάτιρας και κινηματογραφημένης συναυλίας. Το δεύτερο σκέλος ίσως μας κάνει λίγο να χαμογελάμε αμήχανα, αλλά έχει μία σημαντικότατη ιστορική πτυχή που, αν δεν την δείτε, θα χάσετε: το νεολεϊστικο lifestyle συναυλίας στα 1983!

http://www.audiovisual.gr/Image.ashx?fid=31498&w=463&q=80&h=300Audition
Και ποιος δεν πέρασε από το cast αυτής της θρυλικής ταινίας: Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ως ζόμπι-χαμένος ανθυπολοχαγός της Αλβανίας, σε μία σκηνή ανθολογίας στο νεκροταφείο όπου τα ζόμπι διαδηλώνουν με πανό κλπ. ενάντια στην καταπάτηση των δικαιωμάτων τους από τους τρελούς επιστήμονες, ο Τζόνι Βαβούρας, ως πιστός υπηρέτης του Κόμη Βίκτορα, ο Δημήτρης Πουλικάκος, ο Σάκης Μπουλάς, ο Νικόλας Άσιμος, η Ισαβέλλα Μαυράκη και, φυσικά, οι Μουσικές Ταξιαρχίες, ντυμένες ζόμπι! Ο Τζίμης Πανούσης ξεσαλώνει όσο ποτέ. Αλησμόνητη η σκηνή εργαστηρίου, στην οποία υπάρχει το κεφάλι του πάνω σε ένα τραπέζι και ο Βίκτωρ του έχει φορέσει ακουστικά που παίζουν συνέχεια δημοτικά σε hard rock εκτελέσεις. Σε μία άλλη σκηνή ανθολογίας, δεν θα διστάσει να κάνει αποκαλυπτικό στριπτίζ σε άντρο όπου πραγματοποιούνται καλλιστεία και, ντυμένος γυναίκα, να επιδοθεί σε λεσβιακές περιπτύξεις με έναν δύσμορφο τραβεστί- υπηρέτη του Κόμη, ο οποίος, σε άλλο πλάνο, θα καννιβαλίσει το «Ταξίδι στα Κύθηρα» (αγγελοπουλικό σουξέ της εποχής), ντυμένος γοργόνα σε μία πλαζ και προϋπαντώντας τον «Κατράκη» που περιφέρεται στα νερά, πάνω σε μια σχεδία!

Set
Σκηνικά και κοστούμια τοποθετημένα σε μια γοτθική εκδοχή των (καρά)80’s, με εντυπωσιακές, για τα δεδομένα ενός b-movie, και δη ελληνικού (ήγουν: η ειδικότης του Ζερβού) σκηνές στο εργαστήριο του τρελού επιστήμονα και μνημειώδη γυρίσματα στη σκηνή του νεκροταφείου. Ένα χέρι που θα πεταχτεί από τάφο θα τρομάξει τον υπηρέτη του Κόμη. Εκείνος, θα αντιδράσει με την πιο φυσική πράξη: κατασπαράσσοντάς το, εν ριπή οφθαλμού. Τα φέρετρα και οι νεκροφόρες πάνε και έρχονται σε όλη την ταινία και η (ατέλειωτη) σκηνή της συναυλίας μας βάζει στη σκέψη ότι, μάλλον, στα μισά του γυρίσματος, τέλειωσαν τα λεφτά των παραγωγών. Εμ, δεν είσαι και η Hammer, κύριε αυτέ μου.

Αιώνιες παιδικές αρρώστιες
Το άναρχο και χοντροκομμένο χιούμορ που ακολουθεί τον Ζερβό σε όλη τη φιλμογραφία του αγγίζει το χαρωπά αηδιαστικό σε αυτήν την ταινία, στην οποία, ωστόσο, δεν απουσιάζουν και οι σκηνές πολιτικού σχολιασμού. Ο Κόμης παρακολουθεί το αγαπημένο του πρόγραμμα στην τηλεόραση: ο Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την Υγεία, προκαλώντας ατέλειωτα γέλια στον βρικόλακα («Τι διασκεδαστικός άνθρωπος!»). Η ιεροσυλία αγγίζει τα όρια του καννιβαλισμού (βλ. αναφορά στο σώμα του Χατζιδάκι και γκρο πλαν του τάφου του, όταν ο εν λόγω μεσουρανούσε στο Τρίτο Πρόγραμμα), τα σεναριακά κενά καλύπτονται με μουσικές και τραγούδια και ο Τζούμας διασώζεται ως ο απόλυτος άρχων της ταινίας, πείθοντας και τον τελευταίο θεατή ότι είναι γεννημένος με κοφτερούς κυνόδοντες.

Παραλειπόμενα από μια προβολή
Την ταινία την είδαμε στο περσινό Cult Film Festival που διοργάνωσε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης στο Gagarin (το cine.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας). Η ατμόσφαιρα στην αίθουσα (πολικό ψύχος) σε «έβαζε» θες δεν θες στο νόημα της ταινίας… Η ταινία πάντως έχει μια διαχρονικότητα ως ελληνικό cult classic και κάποιες από τις σκηνές της μπορούν να θεωρηθούν προφητικές, όπως η «κατασκευή» ενός pop group με «επιστημονικούς» τρόπους που, τελικά, οδηγούν στις γνωστές αισθητικές τερατογενέσεις.

Βαθμολογία: 6/10 (Αν έλειπε κι εκείνη η συναυλία των Ταξιαρχιών στο τέλος θα έπιανε με άνεση το 7αράκι ).

Και τώρα, σας αφήνω αγαπητοί Ζερβόφιλοι και Τζουμολάγνοι, γιατί βλέπω τον Πρωϊμάκη να καταφθάνει και μου τέλειωσαν οι ξύλινες σφήνες! Κσσσς!
www.cine.gr


Χαρακτηριστικά:
Σάτιρα | 87'
Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD: 28/12/2010
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Ελληνικά


Δείτε ολόκληρη την ταινία: