Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Review: Βασικά Καλησπέρα Σας - "Οι Ραδιοπειρατές" (1982-Video)

http://laredcafe.files.wordpress.com/2010/06/vasika-kalispera-sas.jpgΑν υπήρχε μια ταινία που θα μπορούσαν να παίζουν όλοι, μα όλοι οι ηθοποιοί μια γενιάς, ε τότε θα ήταν το "Βασικά Καλησπέρα σας". Ο Δαλιανίδης έκανε πάλι το θαύμα του και με το καταπληκτικό σενάριο και τη μοναδική του σκηνοθεσία εκμεταλλέυτηκε πλήρως το ταλέντο του Ψάλτη και της παρέας του και έφτιαξε ένα αριστούργημα. Δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα που να μη γνωρίζει την ταινία αυτή, όπως επίσης δεν υπάρχει και κάποιος που να μη θέλει να την ξαναδεί.


Ε δείτε την λοιπόν όλη από το Ε.ΦΙ.ΒΙ. 


 

Υπόθεση:

Ο Στάθης και η παρέα του έχουν στήσει ένα πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο Στάθης είναι ερωτευμένος με την Κούλα και δε διστάζει να το πει σε όλο το κόσμο από το μικρόφωνο του σταθμού. Η Κούλα βέβαια δεν είναι και τόσο ενθουσιασμένη, ούτε φυσικά ο δεσμός της, ο Κυριάκος. Τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο όταν ο Στάθης και η παρέα του θα έρθουν σε κόντρα με έναν άλλο πειρατικό σταθμό που εκπέμπει στα ίδια ραδιοκύματα με το σταθμό του Στάθη.

Αξιολόγηση:

7.50/107.50/107.50/107.50/107.50/107.50/107.50/107.50/10   (7.50/10)  www.cine.gr

 3.25     (3.25/5)   90lepta.gr


 

Ηθοποιοί:

Σταθης Ψαλτης ....Στάθης Κουμπάρης
Πανος Μιχαλοπουλος ....Πάνος
Εφη Πικουλα ....Μπέτυ
Σταμάτης Γαρδέλης ....Ντένης
Καιτη Φινου ....Κούλα
Γιαννης Μποσταντζογλου ....Κυριάκος
Σοφια Αλιμπερτη ....Λίλιαν
Ρενα Παγκρατη ....Ρένα
Κωστας Μπακαλης 
Βετα Μπετινη 
Τζωννης Θεοδωριδης 
Γιώργος Ρήγας 

http://1.bp.blogspot.com/_kr6QdS-Qs3I/ShVVOSOAZbI/AAAAAAAABTI/5kppyWECOW4/s320/vasika_kalispera_sas.jpgΣυντελεστές:
Βασιλης Χριστομογλου Κινηματογραφιστής
Γιωργος Θεοδοσιαδης Συνθέτης
Κωστας Ραυτοπουλος Μοντάζ
Γεώργιος Τριανταφύλλου Μοντάζ
Βασιλης Σκαρακης Καλλιτεχνικός Διευθυντής ....ντεκορ
Γιαννης Χαρτοματζιδης Βοηθός Σκηνοθέτη
Βικυ Κατσιμανη Μακιγιάζ
Γιωργος Πληβουρης Διευθυντής Παραγωγής
Μιμης Κοσιματης Διευθυντής Ήχου
Γιαννης Δαλιανιδης Σκηνοθετης
Γιαννης Δαλιανιδης Σεναριογράφος

 

 

 

Review:


"Μπροστά σ`αυτόν που μ`αρέσει εισαι σαν σερβιέτα υγείας".

Πριν φτάσουμε στο σημείο να πρέπει να στείλουμε SMS για να μάθουμε τον τίτλο του τραγουδιού που μόλις ακούσαμε, το ραδιόφωνο, και κυρίως το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο, ήταν μια αγνή υπόθεση. Μια υπόθεση για παθιασμένους ιππότες της ασφάλτου των FM δρόμων, για βαμπίρ που άντεχαν ολόκληρες νύχτες με μοναδική βοήθεια αυτή του καφέ και για λάτρεις της μουσικής που σχεδόν σε παρακαλούσαν να περάσεις από το στούντιο για να σου γράψουν μια κασέτα. Ήταν οι εποχές του «το τρίτο γράμμα της αλφαβήτου αφιερώνει στο δέκατο έβδομο» (με όλα τα ζευγαράκια που αναγνωρίζονται σε αυτό το υποσύνολο να αναστενάζουν) ή του «το ταυράκι αφιερώνει με πολλή αγάπη στο ψαράκι του», κάτι που σήμερα φέρνει σε bestiality video αλλά τότε δάμαζε την αστρολογία και την έκανε δούλο του αισθήματος. Ήταν οι εποχές των διαγωνισμών-αλαλούμ, με ερωτήσεις γενικών ή μουσικών γνώσεων και βραβεία του στυλ «μια ζώνη», «ένα κιβώτιο Fanta» ή «μια κασέτα με τις πιο πρόσφατες επιτυχίες»… Παιδί αυτής της εποχής είναι, εκτός από μια γενιά με εξαιρετικά rock μουσικά γούστα, και το Βασικά Καλησπέρα Σας .

Μιλάμε για τα χρόνια που κάθε ταινία του Στάθη Ψάλτη ήταν happening, τότε που δεν σε ενδιέφερε ο Ridley Scott αλλά πέρναγες κάθε μέρα από το βιντεοκλάμπ για να ρωτήσεις αν ήρθε το «Ξενοδοχείο Καστρί». Στάθης Ψάλτης…τι να πρωτοδιαλέξεις από την φιλμογραφία του λιπόσαρκου, αεικίνητου Ψάλτη, ενός ηθοποιού που σου έδινε την εντύπωση πως μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τον Chris Rock σε διαγωνισμό ακατάσχετης φλυαρίας; Εμείς επιλέξαμε το «Βασικά Καλησπέρα Σας».Ναι, ξέρουμε: Tυπικό δείγμα 80’s (αισχρής) βιντεοπαραγωγής, ανύπαρκτο σενάριο, ο σκηνοθέτης απών…αλλά επειδή σας έχουμε συνηθίσει σε μεγάλες κουβέντες, θα ρίξουμε και σήμερα τη βόμβα:

To Βασικά Καλησπέρα Σας είναι η κωμωδία που θα είχε γράψει ο Shakespeare αν στην εποχή του είχαν ανακαλυφθεί τα ερτζιανά.

Χωνέψτε το.

Στον ρόλο των Καπουλέτων και τον Μοντέκιων είναι, αυτή τη φορά, δύο αντίπαλοι πειρατικοί σταθμοί: Ο ένας, αυτός των Στάθη (Στάθης Ψάλτης) και Πάνου (Πάνος Μιχαλόπουλος) είναι ο απόλυτος καψουροσταθμός, ένα Death Star με μπουζούκι που βάζει σαν στόχο τις απανταχού ερωτευμένες καρδιές. Στους τοίχους υπάρχουν αφίσες με γυμνές κοπέλες, κάτι που δίνει έναν αέρα βουλκανιζατέρ στο σκηνικό, ενώ ο καπετάνιος Στάθης φοράει μπαντάνα με τον Jolly Roger, τονίζοντάς μας έτσι πως ο σταθμός του ΔΕΝ ζητάει άδεια από κανέναν. Η καψούρα είναι αρρώστια όλων, και το καψουροτράγουδο είναι η μεθαδόνη που πρέπει να δίνεται τσάμπα. Ο Στάθης είναι και αυτός παθόντας. Είναι τρελά ερωτευμένος με την σέξι Κούλα (Καίτη Φίνου) και δεν παραλείπει να της στέλνει κάθε λεπτό την αγάπη του μέσω των ραδιοφωνικών κυμάτων. Η Κούλα βέβαια όχι μόνο δεν του δίνει σημασία, αλλά εκνευρίζεται από το ενδιαφέρον του Στάθη («Με έχει κάνει ρεζίλι σε όλη τη γειτονιά»). Δε φταίει ο Στάθης που η κοπέλα δεν έχει κουλτούρα και δεν εκτιμά τον Μενιδιάτη.

Την ίδια στιγμή, το ραδιοφωνικό φέουδο του Καψούρα Fm απειλείται από το Studio 69, ξενόφιλο σταθμό του Ντένι (Σταμάτης Γαρδέλης) με προτίμηση στο pop. Είναι μια θρασύτατη επίθεση ενάντια στην ελληνική κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα! Ο Ντένι και οι κυρίες του στούντιο, Μπέτι (Έφη Πίκουλα) και Λίλιαν (Σοφία Αλιμπέρτη) όχι μόνο ακούν μόνο ξένη μουσική αλλά σνομπάρουν και τα ελληνικά, προτιμώντας να επικοινωνούν με βλαχοαγγλικά. Κανένα πρόβλημα ως εδώ (είμαστε υπέρ του πλουραλισμού) αλλά όταν η συχνότητα του Studio 69 καβαλάει τον Καψουροσταθμό κάποιος πρέπει να κάνει πίσω…αλλά όπως ακριβώς στην περίπτωση USSR και Αμερικής κανείς δεν κάνει πίσω, δίνοντας έτσι το έναυσμα για έναν ψυχρό πόλεμο, διανθισμένο με πολλά θερμά επεισόδια.

Στη μέση της σύρραξης είναι ο Πάνος και η Μπέτι. Γνωρίζονται στο πάρτι του Studio 69, όπου οι καψουροπειρατές πηγαίνουν με σκοπό να σπείρουν το χάος, και ερωτεύονται παράφορα. Ποιος όμως ακούει τον έξαλλο Ντένι, που σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει το ειδύλλιο μεταξύ της αδερφής του και του ραδιοφωνικού εχθρού; Και ο Στάθης ,που κολλάει; O Στάθης έχει την δική του, σπαρακτική subplot. Είναι το κοροϊδάκι της Κούλας, που τον εκμεταλλεύεται όχι μόνο για να παίρνει τζάμπα ρούχα από την μπουτίκ της οικογένειάς του, αλλά και για να κάνει τον συνοδό της, τον θηριώδη Κυριάκο (Γιάννης Μποσταντζόγλου) να ζηλεύει. Και ο άμοιρος Στάθης εκεί, μέσα στη δίνη της καψούρας, να αρνείται να ξεχάσει την Κούλα. Ακόμα και όταν η ίδια του εξηγεί πως τον χρησιμοποίησε (σκηνή στην οποία ο κατεστραμμένος Στάθης απαντά με ένα αμίμητο «Στενοχωρέθηκα. Πάω να φάω ένα σουβλάκι με τζατζίκι») ή όταν ο Κυριάκος του κάνει τη μούρη T-bone. Tι άλλο του μένει εκτός από το να χρησιμοποιεί τα Fm για να ουρλιάζει, σαν πληγωμένο ζώο, την πολεμική κραυγή που σημάδεψε τα 80’s:

«ΚΟΥΛΑ Μ’ΑΚΟΥΣ ; ΠΟΛΥ ΚΩΛΟΠΑΙΔΟ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ!».

Μπορεί οι θεωρητικοί πρωταγωνιστές να είναι οι Μιχαλόπουλος και Πίκουλα αλλά η ταινία ανήκει στον Στάθη Ψάλτη και στο απύθμενο κουτί με τις ατάκες του (το κουτί της Σταθώρας;). Χωρίς τον Ψάλτη το φιλμ θα ήταν μια υπό του μετρίου ρομαντική χαζομαρίτσα, τώρα είναι μια μεγαλιθικού μεγέθους, απολαυστική cult χαζομάρα. Τι να πρωτοξεχωρίσουμε;

Την καυστική ειρωνεία του; «Σίξτι νάιν στούντιο σπίκινγκ» «Αρβανίτικα ξέρεις;».
Τον αξιοζήλευτο ρεαλισμό του; «Βασικά, που κάθεται η Κούλα;» «Στον κώλο της, ξέρω ‘γω που κάθεται;».
Το κόμπλεξ ανωτερότητάς του; «Κυριάκο, πειράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα;».
Την marketing στρατηγική του; Η-μεγέθους αστεροειδή- Βέτα Μπετίνη τον ρωτάει πόσο κάνει ένα παντελόνι και ο Ψάλτης απαντάει «1450 αλλά χωράει μόνο ο μισός σου κώλος μέσα».
Το ταλέντο του για λογοπαίγνια; «Όταν κάνω εγώ εκπομπή και καλώ την Κούλα μου, αυτές οι κουφάλες εδώ κάνουν παράσιτα και εγώ πιάνω τον κούλο μου».

---Εντάξει, είναι ατάκες χαμηλού επιπέδου, το παραδεχόμαστε. Αλλά είμαστε στα 80’s μην το ξεχνάτε. Όπως επίσης μην ξεχνάτε πως ακόμα και σήμερα οι ατάκες που κοσμούν τα ελληνικά σενάρια δεν είναι ακριβώς P.G. Wodehouse. Τουλάχιστον η γλώσσα του Βασικά Καλησπέρα Σας είναι αβίαστη, τα «σπάσε» και τα «βασικά» είναι τα λεκτικά παράσημα μιας εποχής που όπως φαίνεται, με τους νεωτερισμούς τύπου «τα σπάει» η το πανταχού παρόν «απίστευτο», μάλλον θα νοσταλγήσουμε---

Στάθης Ψάλτης Uber Alles λοιπόν, ένα ασταμάτητο μοτεράκι χαβαλέ, το energizer-λαγουδάκι της ταινίας. Τα υπόλοιπα μέλη του καστ έρχονται δεύτερα και καταϊδρωμένα. Οι Πάνος και Μπέτι έχουν και αυτοί τις στιγμές του (προσέξτε τον Μιχαλόπουλο να ακούει εκστασιασμένος Olivia Newton-John στο κίτρινο αγροτικό του!) αλλά τελικά το ταλαιπωρημένο ρομάντζο του Πάνου περνάει σε δεύτερη μοίρα-εμείς αγωνιούμε για το τι θα γίνει με τον άδικα ταλαιπωρημένο Ψάλτη . Η κατάληξη είναι αναμενόμενη και σχετικά βιαστική, αλλά όταν θες ένα happy ending τότε δεν το ψειρίζεις. Είναι έκπληξη πάντως το πόσο διαφορετικός είναι ο χαρακτήρας της Φίνου σε σχέση με τα άλλα φιλμ δίπλα στον Ψάλτη, με την Κούλα να είναι ουσιαστικά μια αντιπαθής ντίβα που, βέβαια, στο τέλος θα μαγευτεί από τα αγνά συναισθήματα του skeletor Ψάλτη. Δίπλα στη Φίνου φυσικά ας μην ξεχνάμε και τις Πίκουλα και Αλιμπέρτη - μαζί με την Καίτη είναι η Ιερή τριάδα ονείρωξης των 80’s ενώ η Ρένα Παγκράτη (θεός σχωρέστην), για άλλη μια φορά στον άχαρο ρόλο της αποτυχημένης και κλαψιάρας, προσπαθεί να ισορροπήσει λίγο τη ζυγαριά.





Ακούτε αυτόν τον ήχο; Είναι τα έητις που πέρασαν με ένα "φσσσστ" και μαζί τους η χρυσή εποχή του ελληνικού καλτ (και του Ψάλτη). Όσο για μένα, είμαι σίγουρος πως ο ήχος που ακούω είναι το φάντασμα του Σέξπηρ που ξύνει την πόρτα μου, ζητώντας εκδίκηση. Δεν φταίω εγώ που δεν πέρασε από το μυαλό του η φράση "ΙΟΥΛΙΕΤΑ, ΠΟΛΥ ΚΩΛΟΠΑΙΔΟ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΙΜΠΑΛΤ!"- φράση με την οποία το Ρωμαίος και Ιουλιέτα θα ήταν τόσο κουλ που θα είχε κηρυχθεί παράνομο.
www.cine.gr

Χαρακτηριστικά:
Κωμωδία | 90'
Χρώμα: Έγχρωμο
Ήχος: Mono
Γλώσσα: Ελληνικά

Δείτε ολόκληρη την ταινία: